El molí de Calaf

Molí de Calaf

Característiques de l'obra

El molí es troba situat al turó de darrera el castell de Calaf, al costat del dipòsit municipal d'aigua. Tota l'estructura del molí s'orienta amb rodes, sobre una pista. Aquest moviment és de forma automàtica a la velocitat de règim del vent.

El conjunt és format d'un aeromotor que aprofita la força del vent mitjançant una gran hèlix de dues pales per a fer circular oli a pressió que fa moure una bomba submergida a 200 metres de profunditat per extreure l'aigua, fins al dipòsit distribuïdor, a raó de fins 40.000 litres/hora.

Aquesta tècnica obre una nova via per a la utilització de l'energia eòlica. El diàmetre de les pales és de 18 metres i la potència màxima subministrada és de 33 kW. L'estalvi d'energia és del 50% i pot subministrar fins el 80% de l'aigua de proveïment.

El finançament

El pressupost total de l'obra és de 26 milions de pessetes, de les quals 20 milions és el cost de l'aeromotor. Ha executat l'obra l'empresa Catalana de Perforacions, de Fonollosa, que ha patentat l'invent. Les obres s'han realitzat en un temps rècord però els estudis previs han portat anys. Per exemple es va haver de comptar amb les dades relatives als vents de la zona, relatius a cinc anys, que van ser facilitats per l'Estació Agrometeorològica de l'Alta Segarra. El finançament de la instal·lació ha anat a càrrec de l'Ajuntament de Calaf, amb 1 milió; del ministeri d'Indústria i Energia, amb 8 milions; i el paquet fort a càrrec de la Diputació de Barcelona, amb 2 milions per al projecte a compte del PCAL i amb 15 milions del Servei de Medi Ambient.

La força del vent, ahir i avui

L'aigua ha estat sempre un bé escàs i desitjat a Calaf, zona de secà. Fins al 1960, les dones del poble feien cua a l'estació del ferrocarril per demanar aigua a la màquina de vapor que feia el trajecte Manresa-Lleida.

L'aigua per beure era la que es recollia de la pluja. Posteriorment es va fer el proveïment d'aigües municipals des del paratge anomenat "Mantellí", al barri d'Ancesta, de Castellfollit de Riubregós, amb una conducció de 8 km fins a Calaf, amb els importants costos d'explotació que això representava.

Des de fa 4 anys, s'ha trobat aigua a 200 metres de profunditat, dins del terme municipal, a la zona anomenada molí de vent, on ha quedat instal·lat el molí pendular per a l'aprofitament eòlic, que es va inaugurar el dilluns passat. En aquest paratge, anomenat del molí de vent, antigament s'aprofitaven els vents que bufen per l'altiplà de Calaf per a moldre-hi blat, en un molí de vent clàssic. No és pas una casualitat:és una lliçó.

Informació publicada al Diari d'Igualada el dia 19 d'octubre de 1994.


Retorn a l'índex de Resums climatològics
Retorn a l'índex d'InfoMet