LA METEOROLOGIA A CUNIT

 

EL MUNICIPI:

 

És el municipi costaner de la comarca del Baix Penedès, que limita amb la Província de Barcelona, llindant amb els municipis de Castellet i la Gornal al nord, el de Cubelles a l’est i el de Calafell a l’oest. La població de Cunit fluctua considerablement en el decurs de l’any i oscil.la entre els poc més de 5000 habitants empadronats, fins els 30.000 que pot arribar a albergar en l’època estival, en les 26 urbanitzacions de que disposa el municipi.

 

El terme municipal de Cunit és força reduït, amb superfície total de 9’72 km2 i es caracteritza per una orografia variada. La mitad nord del municpi és muntanyosa, amb amb els darrers contraforts de la Serralada Litoral que s’aixeca fins el 200 metres d’altitud en el cim de Puigdetiula. La mitad sud del terme municipal és més plana i és on s’hi troba el nucli urbà i la major part de les terres de conreu, mentre que la façana litoral del municipi, de 2.5 km. de longitud, és tota ella una platja de sorra fina, resguarda dels temporals de llevant gràcies a un seguit d’espigons, construïts en els anys 70, que li donen un aspecte característic.

 

 

Malgrat a ser un poble costaner no ha tingut mai tradició marinera, i en canvi havia estat un municipi eminentment agrícola, destacant pels conreus de cerals i sobre tot la viña, mentre que els productes d’horta hi són presents però amb menor escala. L’agricultura es però, des dels anys 80 un sector en declivi imposant-se el sector de serveis, ja que en la darrera dècada Cunit viu del i pel turisme, essent aquest juntament amb la construcció, els principals motors de l’economia local.

 

L’OBSERVATORI METEROLÒGIC DE CUNIT:

 

Emplaçament : Avda. Barcelona, 253 (Carretera C-246).

Coordenades : - Latitud: 41º 12’ 02" Nord - Longitud: 1º 38’ 31" Est

Altitud : 10 m.

Distància mar: 500 m.

Indicatiu INM: 0059

Característiques: Zona ben ventilada amb edificacions espaiades i de baixa alçada.

 

INSTRUMENTAL:

 

-Garita de Galbis, termòmetres de màxima, mínima i mínina arran del terra, psicòmetre, evaporímetre, termohidrògraf, pluviòmetre, pluviògraf, i heliògraf de Campbell Stokes.

-Estació automàtica Monitor II de DAVIS INSTRUMENTS, equipada amb sensors de temperatura, temperatura de sensació i de punt de rosada, humitat, pluja, pressió atmosfèrica, direcció i velocitat del vent; conectada a ordinador mitjançant el programa informàtic PCLINK III.

-Receptor de satèl.lits d’òrbita geo-estacionària, Meteosat i GOES.

-Aparell de ràdio-faxímil per a la recepció de mapes meteorològics i programa informàtic SINOP II per la recepció de dades atmosfèriques cada 3 hores.

-Receptor de descàrregues elèctriques.

 

HISTORIAL DE LES DADES:

 

L’observatori es va instal.lar al gener de 1988 però el instrumental es va completar de manera progressiva, així es disposa de dades de precipitació des de gener de 1988, de temperatura des del gener de 1989, d’humitat des del febrer de 1992 i de pressió, vent i insol.lació des d’octubre de 1993.

 

Les dades es trameten diàriament al Centre Meterològic Territorial de Catalunya (Institut Nacional de Meteorologia), i a Televisió de Catalunya; esporàdicament al Servei Meteorològic de Catalunya, del que és observatori col.laborador, i a les Aules Experimentals de Meteorologia, mentre que les dades es publiquen al Diari de Tarragona i setmanalment al Diari del Baix Penedès.

 

Per qualsevol consulta es pdoeu adreçar a Josep Miró Illa, responsable del Servei Meteorològic de Cunit, tel. (977) 674594 o bé a l’adreça electrònica jmiro@mx2.redestb.es

 

 

RESUM CLIMATOLÒGIC:

 

Temperatura mitjana anual:16.2º Temperatura mitjana de màximes:20.8º Temperatura mitjana de mínimes:11.7º

Humitat mitjana anual: 72% Humitat mitjana de màximes: 91% Humitat mitjana de mínimes: 53 %

Pluviositat mitjana: 604.2 mm. Pluviositat màxima: 934.1 mm. (1996) Pluviositat mínima: 361.6 mm. (1988)

Mitjana díes precipitació/any: 93 Màxima díes precipitació/any: 118 (96) Mínima díes precipitació/any: 69 (88)

Pluja màxima/dia: 86.6 mm. (24/08/1993) Mes més sec: Juliol Mes més plujos: Setembre

Cop màxim de vent: 92.3 km/h.(24/12/1993) Vent dominant: Nord (21.3 %) Vent menys dominant: Sudest (1.6%)

 

DISTRIBUCIÓ ANUAL DE LA PRECIPITACIÓ MITJANA MENSUAL